Добре дошли в нашия магазин!

Обадете ни се

Skype Me™!

Фейсбук внесе документи за излизане на борсата

Дата: 2012-02-02

Най-голямата в света социална мрежа Фейсбук (Facebook) внесе документи за първично публично предлагане (ППП) на свои акции на борсата, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Фейсбук, чиито потребители наброяват 845 милиона души, планира да събере 5 милиарда долара на пазара на акции. Обикновено акциите започват да се търгуват три до четири месеца след подаването на заявка, уточнява Асошиейтед прес.

Фейсбук е избрала американския банков гигант Морган Стенли (Morgan Stanley) за поръчител (т.е. банката се наема да откупи всички издадени акции, които останат непродадени - бел. БТА).

В по-ранни публикации се твърдеше, че Фейсбук ще се опита да събере 10 милиарда долара на пазара на акции при котировки, оценяващи компанията на 75 до 100 милиарда долара, което прави това ППП едно от най-големите, припомнят агенциите.

Социалната мрежа Фейсбук е основана през 2004 г. от студента Марк Зукърбърг, който ще стане мултимилиардер в мига, когато акциите бъдат пуснати на борсите. Неговият дял в компанията се оценява на 24 млрд. долара.

В подадените в Комисията по ценните книжа и борсите документи се разкрива и част от финансовите показатели на Фейсбук. Доходът на компанията през 2011 г. е възлязъл на 3,71 милиарда долара, а чистата печалба е била 668 милиона долара.

„Няма друго такова IPO (ППП - б.р.)“ – коментира Лий Симънс, технологичен специалист в Dun & Bradstreet. "Това е 400-килограмовата горила на технологичния сектор“.

Новини

Facebook