Добре дошли в нашия магазин!

Обадете ни се

Skype Me™!

Новини

Ахат + ЕООД официален партньор на Орак Инженеринг

Дата: 08 Май 2012

    Много скоро настоящите и бъдещи клиенти на Ахат + ЕООД, ще могат да намерят актуална информация за всички продукти на Орак, на сайта ни www.ahat.bg

Орак Инженеринг е  софтуерно консултантска фирма основана през 1996г. в гр. Пловдив. Основната дейност на компанията е проектиране, изграждане, поддръжка и развой на софтуерни бизнес решения за туристическия сектор и търговията на дребно и едро. Фирмата осигурява консултации, проектиране, внедряване, обучение, гаранционна и извънгаранционна поддръжка, както и други услуги в областта на високите технологии.

Windows 8 излиза през октомври

Дата: 20 Мар 2012

Щатският софтуерен производител Microsoft ще приключи работата си по Windows 8 през лятото и ще пусне новата си операционна система през октомври.

Според анализатори времето на дебюта е избрано така, че да се оползотвори максимално предколедната шопинг треска на потребителите.

Голямото предимство на бъдещата операционна система (ОС) ще бъде нейната универсалност – Windows 8 ще може да работи както върху стандартните PC-та, така и върху модните джаджи със сензорни екрани като смартфони и таблети. Затова не е чудно, че първите устройства под Windows 8 ще разполагат както с чипове на Intel, така и с такива с ARM архитектура. В случая на последните Microsoft ще се доверят на същия вид процесори, подобни на вградените в iPad на Apple.Три от бъдещите устройства със сензорни екрани ще бъдат таблетите, коментират запознати.

Анализаторите от Gartner предвиждат, че за тази година в световен мащаб ще бъдат продадени общо 103 млн. таблета, като до 2015 г. продажбите ще скочат до над 326 млн. бройки. За момента Apple остават едноличен лидер на пазара, обхващайки две трети от него.

Прогнозите са, че до 2015 г. този дял ще спадне до 46% за сметка на Microsoft, чиито дял ще се покачи до около 11%.

Фенове щурмуваха магазините в десетки страни по света за новия таблет, като някои дори чакаха с часове.

Дата: 18 Мар 2012

В САЩ, а също в още десетки страни по света, включително във Великобритания, Австралия, Сингапур, Япония, за масова продажба беше пусната третата версия на таблета на Apple - iPad 3, съобщава ИТАР-ТАС.

Във връзка с началото на продажбите на новият таблет, цената на акциите на Apple в четвъртък скочи до 600 долара за една бройка, което е рекорд за компанията.


Вече горд собственик на джаджата споделя, че към момента едно лице има право да закупи до два таблета. От компанията налагат това ограничение, за да защитят бъдещите си клиенти от евентуални дилъри на продукта им.

Новият iPad се отличава от предишния с по-висока резолюция на екрана, която възлиза на 2048х1536. По мнение на разработчиците, таблетът задминава и най-новите HD телевизори. Според американските медии качеството е до такава степен високо, че имаш чувството, че зрението ти се е подобрило. Новият таблет оставя в миналото дори и iPhone 4S.

Той е снабден с 5-мегапикселова камера за още по-ясни снимки. От своя страна усъвършенстваният процесор A5X, прави устройството четири пъти по-бързо и му придава невероятни графически възможности. Новият таблет е съвместим с всички предишни приложения, така че собствениците на различни видове аксесоари от предишните версии да не се притесняват. Моделът поддържа и високоскоростната мобилна комуникационна мрежа от четвърто поколение - 4G.

Външният вид на продукта не се е променил, но сега тежи 680 грама, в сравнение с предходната 590 грама, широчината на корпуса също се е увеличил от 8,8 мм до 9,4 мм, а размерът на екрана остава същият - 9,7 инча. Дизайнът на продукта до голяма степен е водещ в това потребителите да проявят интерес към него.

Относно цената на продукта - тя варира, като е в диапазона от 499 до 829 долара, без включени данъци.

На 23-ти март се очаква iPad да се появи по рафтовете на магазините в още 25 страни, включително Австрия, Белгия, Португалия, Чехия, Италия, Норвегия.

На тази дата и родните фенове на марката също ще могат да се сдобият с новия ѝ продукт, ако вече не са го направили, разбира се.


 

Новият Chrome е по-бърз и по-сигурен

Дата: 10 Фев 2012

Излезе версия 17 на браузъра Chrome, разработван от Google. Новото издание предлага по-висока производителност и повишена сигурност при сърфиране в интернет. Chrome 17 включва функция за фоново зареждане на страницата, чийто адрес се въвежда от потребителя. Това позволява практически моменталното й показване на екрана, пише TechNews.

Променена e и системата за сигурност. Браузърът сканира страниците за наличие на зловреден код и проверява изпълнимите файлове, съобщава блогът на проекта.

Подходът на Google за често обновяване се следва и от Mozilla. Наскоро излезе 10-а версия на Firefox с функция за тихо обновяване. Следващото издание се очаква през март.

Chrome 17 се зарежда автоматично при стартиране на приложението. Нови потребители могат да си свалят браузъра безплатно от сайта на Google.

Учени обещават 100 пъти по-бързи HDD

Дата: 08 Фев 2012

Според публикация в New Scientist, производителността на бъдещите устройства ще превишава един терабайт в секунда.

В момента за запис на данните в HDD се използва магнитно поле. Учените от Йоркския университет начело с Томас Остлер предлагат алтернатива за запис с топлинна енергия.
Оказва се, че намагнитеността на носителя може да се управлява сто пъти по-бързо чрез мощен и кратковременен лазерен импулс (една трилионна част от секундата), който увеличава мигновено температурата до 800 градуса. Вече са извършени първите успешни тестове.

Установено е, че благодарение на високата точност на лазера може да се увеличи не само скоростта на запис, но и капацитетът на твърдите дискове, отбелязва TechNews. В допълнение, тъй като лазерът използва по-малко енергия, отколкото магнитното поле, значително се намалява консумацията на твърдия диск.

 

 OSL2000 Boot Mana

Дата: 06 Фев 2012

Нова версия на професионалния диспечер на операционни системи OSL2000 Boot Manager е достъпна за сваляне. Програмата позволява на един персонален компютър да бъдат инсталирани и управлявани до 100 операционни системи. OSL2000 Boot Manager поддържа режим на команден ред и работа с всички версии на Windows, DOS, Linux, Solaris, BSD, BeOS и други ОС. Диспечерът може да се зарежда от дискета и CD-ROM и се отличава с разширени възможности за сигурност. Разпространява се като shareware с обем 264 килобайта за Windows, DOS, Linux и др. Даунлоуд: OSL2000 Boot Manager

Изтекоха данни за Windows Phone 8

Дата: 03 Фев 2012

В интернет изтече подробна информация за мобилната платформа Windows Phone 8. Публикацията в pocketnow.com потвърждава повечето досегашни слухове за системата, като се базира на видео обръщение, предназначено за партньорите на Microsoft, от вицепрезидента на корпорацията Джо Белфиоре.
Windows Phone 8 действително стъпва на ядрото на Windows 8. Разработчиците ще могат да ползват голяма част от кода на софтуера за настолни платформи при портиране на приложения към мобилната ОС.

Официално се потвърждава поддръжката на многоядрени процесори, четири резолюции на дисплея и технология NFC. В смартфоните под управление на Windows Phone 8 ще се появят и слот microSD, вграден Skype и развита „облачна” услуга за синхронизация на данни, подобна на iCloud, предаде TechNews.

В допълнение, ще бъдат опростени процесът на синхронизация с компютри и портирането на програми за Android и iOS.

Windows Phone 8 се очаква на пазара през четвъртото тримесечие на годината, като е възможно да излезе едновременно и с Windows 8. Към този момент в онлайн магазина за приложения на Microsoft ще има не по-малко от 100 хиляди програми за мобилната ОС.

Два интерактивни проектора от BenQ

Дата: 03 Фев 2012

BenQ представиха два DLP проектора, поддържащи технологията PointDraw 2.0. За разлика от своите събратя, новите модели BenQ MP780ST+ и MW860USTi позволяват работа с две писалки едновременно по време на активното обучение. BenQ MP780ST+ и MW860USTi са способни да превърнат стената на кабинета (или друга повърхност) в училищна интерактивна дъска. Работата върху последната е много удобна именно благодарение на двете писалки с много малък отклик, който взаимодействат с проекторите от разстояние до 8 метра. Двата модела също...

Фейсбук внесе документи за излизане на борсата

Дата: 02 Фев 2012

Най-голямата в света социална мрежа Фейсбук (Facebook) внесе документи за първично публично предлагане (ППП) на свои акции на борсата, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Фейсбук, чиито потребители наброяват 845 милиона души, планира да събере 5 милиарда долара на пазара на акции. Обикновено акциите започват да се търгуват три до четири месеца след подаването на заявка, уточнява Асошиейтед прес.

Фейсбук е избрала американския банков гигант Морган Стенли (Morgan Stanley) за поръчител (т.е. банката се наема да откупи всички издадени акции, които останат непродадени - бел. БТА).

В по-ранни публикации се твърдеше, че Фейсбук ще се опита да събере 10 милиарда долара на пазара на акции при котировки, оценяващи компанията на 75 до 100 милиарда долара, което прави това ППП едно от най-големите, припомнят агенциите.

Социалната мрежа Фейсбук е основана през 2004 г. от студента Марк Зукърбърг, който ще стане мултимилиардер в мига, когато акциите бъдат пуснати на борсите. Неговият дял в компанията се оценява на 24 млрд. долара.

В подадените в Комисията по ценните книжа и борсите документи се разкрива и част от финансовите показатели на Фейсбук. Доходът на компанията през 2011 г. е възлязъл на 3,71 милиарда долара, а чистата печалба е била 668 милиона долара.

„Няма друго такова IPO (ППП - б.р.)“ – коментира Лий Симънс, технологичен специалист в Dun & Bradstreet. "Това е 400-килограмовата горила на технологичния сектор“.

Таблетът победи нeтбука

Дата: 01 Фев 2012

Таблетът победи нeтбука

 

Таблетите продължават да завземат дял от пазара на ултрамобилни компютри, в който влизат още нетбуците и мобилните интернет устройства (MID).


По данни на ABI Research, iPad и останалите таблети вече държат 75% от пазара в САЩ, оставяйки само 25% на нетбуците и MID, съобщи TechNews.

 Нетбуците ще оцелеят, но никога вече няма да се продават в обеми от 9,9 милиона годишно, както беше през 2010-та. Тези устройства ще продължат да се купуват основно в развиващите се страни, където не всички имат пълноценен компютър и домашен интернет.

Според ABI, лидерството на таблетите е нестабилно и няма гаранция, че ще продължи дълго. Досега нито една нетрадиционна категория устройства не е доминирала повече от три години, така че Apple и нейните конкуренти нямат много време, за да наложат трайно таблетите на пазара.

Необходима е фундаментална промяна в навиците на потребителите, основана на по-висок стандарт на живот и нови изисквания към работното място, за да се утвърдят таблетите, коментират от ABI.

Radeon HD 7950: двоен удар от Powercolor

Дата: 01 Фев 2012

Първият ускорител е Powercolor Radeon HD 7950 и представлява референтен модел на новата графична карта от AMD. Адаптерът е базиран на еталонна печатна платка и е снабден със стандартна охладителна система. Разбира се, честотната формула в този продукт не се отличава от оригиналната: ядрото работи на честота 800 MHz, а паметта - 5000 MHz. Цената на новия графичен адаптер от Powercolor е около $ 520.

Вторият модел Radeon HD 7950, представен от Powercolor, принадлежи към известното семейство PCS+. Това предполага, че ускорителят е преминал процедура по фабричен овърклок и предлага подобрена охладителна система. Честотата на графичния процесор в PCS+ HD 7950 е нараснала от 800 до 880 MHz, а честотата на паметта не се е променила (5000 MHz). Охладителят се състои от два масивни 92-мм вентилатора, голям алуминиев радиатор и няколко медни топлинни тръби. Цената на модифицирания видеоадаптер е $ 575.

И двете видеокарти на Powercolor са снабдени с 3 GB памет от стандарт GDDR5 с 384-битов интерфейс, 1 792 поточни процесора и стандартен набор от видео-изходи.

Microsoft спира поддръжката на Windows XP

Дата: 01 Фев 2012

Microsoft напомня на потребителите си, че дните на Windows XP са преброени. След 800 дни (малко повече от 2 години) компанията ще спре поддръжката на тази версия на операционната си система (ОС).

Windows XP беше пуснат през 2001 г. и все още държи голяма част от пазара на ОС, въпреки, че след появата на Windows 7 започна да губи позиции. Въпреки, че Microsoft планира спирането му, няма съмнение, че той беше една от най-успешните операционни системи, най-вече ако бъде сравнен с провалилата се Vista.

Microsoft информира, че разработването и внедряването на нова операционна система отнема от 18 до 24 месеца. Ако някой потребител все още не е мигрирал от Windows XP към по-нова и по-модерна операционна система или е опитал и не е успял, от компанията препоръчват приложението си Microsoft Deployment Toolkit (MDT), предаде БГНЕС. То извършва безплатно прехвърлянето на всички данни.

На своята уебстраница компанията предлага и други инструменти, които помагат в процеса на преминаване от една операционна система към друга. С други думи, предлага всичко необходимо, за да се преместите в нова квартира.

Спирането на поддръжката е защото вече има по-добра версия от Windows XP, а освен това "трябва да се върви напред", споделя официален представител на Microsoft в Windows Team Blog.

И така, на 8 април 2014 г. поддръжката на Windows XP спира и сигурността на компютрите с тази ОС ще бъде подложена на риск.

Новини

Facebook